Bezvremenska pletenina

Pletenina Mako


Davno su prošla vremena kad je pletenina bila nešto samo vuneno i zimsko ili nešto što smo smještali u ruke naših baka dok se ljuljaju u svom naslonjaču.

Pletena je odjeća danas pronašla mjesto u skoro svakoj vrsti stila. Često se događa da pletene odjevne predmete možemo gledati i na pistama velikih modnih događaja visoke mode. Svake godine neki novi pleteni komad bude pod reflektorom, dok novi trendovi uvijek uključuju određene pletene komade odjeće.

Što je zapravo pletenina i zašto je toliko popularna?

Pletenina je poseban način ispreplitanja niti u odjeći. Kod pletenina se, za razliku od tkanja, odjevni predmet sastoji od očica, tj. petlji, koje se međusobno prepleću. U tkaninama se, pak, dva sustava niti pravokutno križaju.

Najveća prednost pletenina je udobnost. Pleteni se komadi odjeće mogu rastezati u svim smjerovima i pogodni su za svaki oblik tijela. U njima se možete kretati kako god želite, jer se oni kreću zajedno s vama.

Pleteni komadi odjeće mogu biti napravljeni od raznih materijala. Najčešći prirodni materijali su pamuk i vuna, dok je najčešći umjetni akril. Prirodni materijali imaju najlakšu prilagodbu tijelu i vanjskim uvjetima, dok u kombinaciji s akrilom odjevni predmet dobiva na čvrstoći i postaje dugotrajniji.

Treba znati kad izabrati vunu

Vuna je odlična za zimu i hladnije dane jer vrlo dobro grije i zadržava toplinu. Može upiti dosta vlage prije nego se osjeti da je vlažna te se jako brzo i suši. Vuna se ne gužva tako da ju je vrlo jednostavno održavati, a jednom obojena ne gubi boju.

Od čiste vune za sebe možete izabrati veličanstvenu pelerinu, koju možete nositi samostalno za jesenskih dana ili u kombinaciji s drugim odjevnim predmetima kad zahladi. Malo drugačiju pelerinu u kombinaciji s akrilnim vlaknima možete nositi u svim situacijama, a moderni bolero savršen je za pokazati kako pratite svjetske trendove.

Lagana pamučna odjeća za toplije dane

S druge strane pamuk je odličan izbor u toplijim danima i po ljeti. Najčešće je korišten materijal u svijetu upravo zbog lakoće i prozračnosti koja pogoduje gotovo svakoj odjeći. Kako je, kao i vuna, kompletno prirodno vlakno, pamuk ne izaziva alergije niti iritacije kože. Miješanjem s umjetnim vlaknom pamuk dobiva na čvrstoći, brže se suši, smanjuje se gužvanje i slično.

U našoj ponudi nalazi se bogat izbor džempera, tunika, raznih majica i bolera koje možete nositi u hladnijim danima u kombinaciji s drugom odjećom, ali i pojedinačno. Od komada s malom ili velikom dugmadi, džepovima i u raznim modernim stilovima neće vam biti teško pronaći savršeni odjevni predmet upravo za sebe.

Osim toga, lepršave ljetne haljine, moderne uske suknje ili ozbiljne haljine obavezni su komadi odjeće za svaku modernu ženu. Uske ili široke, duže ili kraće, jednobojne, šarene ili s prekrasnim etno motivima, džepovima ili preklopima, raznih vrsta i stilova, u našoj ponudi naći ćete sve.

Na vama ostaje jedino da pregledate bogatu ponudu i s novim odjevnim predmetima osvojite svijet.