Pravila zaštite podataka i privatnosti

Sukladno s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) koja je u Republici Hrvatskoj stupila na snagu 25. svibnja 2018. uredili smo pravila o privatnosti.

Mako d.o.o. obavezuje se pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/ korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici Mako d.o.o. i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

1. PRIKUPLJANJE I KORIŠTENJE INFORMACIJA
1.1. Mako štiti i cijeni Vašu privatnost.
1.2. U procesu realizacije tražene usluge i za davanje obavijesti i informacija vezanih uz Vašu kupovinu ili drugu uslugu, koristit ćemo samo one informacije koje nam svojevoljno date. Obvezujemo se da nećemo prodati, iznijeti ili dati ove informacije trećoj stranci na način koji nije naveden u ovoj izjavi.

2. REGISTRACIJA
2.1. Kako bi obavio proces kupnje ili poslao upit na www.mako.hr internet stranicama, korisnik prethodno obavlja registraciju popunjavanjem registracijskog upitnika. Tijekom registracije od korisnika se traže kontakt informacije (ime i prezime, e-mail adresa, adresa stanovanja, broj za kontakt). Ove se informacije koriste za stupanje u kontakt sa korisnikom prilikom odgovaranja na pitanja postavljena na našim Internet stranicama te za osiguravanje privatnosti korisnika pri kontroli statusa kupnje i unosa ili promjene podataka.
2.2. Korisnik može poslati upit i bez podataka a samo sa ispravno upisanom email adresom.

3. VODITELJ OBRADE PODATAKA
3.1. Mako d.o.o. sjedište na adresi Belomanastirska 47, 31 000 Osijek je voditelj obrade vaših osobnih podataka.
3.2. Politika privatnosti se primjenjuje na sve osobne podatke korisnika koje prikupljamo i obrađujemo, izravno ili putem svojih partnera.
3.3. Osobni podatak je svaki podatak koji se odnosi na fizičku osobu čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi, izravno ili neizravno.
3.4. Obrada podataka je bilo koja radnja izvršena na osobnim podacima, poput primjerice prikupljanja, pohrane, upotrebe, uvida i prijenosa osobnih podataka.

4. KOJE PODATKE PRIKUPLJAMO
4.1. Pri procesu kupnje ili rezervaciji robe na ovim stranicama, tražit ćemo osobne podatke korisnika tj. kupca (poput imena i prezimena, adrese, kontakt telefona, spol, datum rođenja i sl.). Ti podaci koristit će se isključivo za realizaciju usluge. Podaci o plaćanju (poput broja kartice, i sl.) posebno su zaštićeni i bit će dostupni samo bankama, odnosno kartičnim kućama radi autorizacije plaćanja, nedostupni tvrtki Mako, a dostupni samo ovlaštenoj tvrtki za prikupljanje takvih podataka.
4.2. Također i informacije o prodaji: informacije o kupnji, uključujući korisnički identitet kupca, reklamacije, informacije o dostavi, podršci i uslugama, uključujući prigovore i zahtjeve.

5. SVRHA PRIKUPLJANJA PODATAKA
Prodaja proizvoda – za obradu zahtjeva kupaca.
Mako će prikupiti osobne podatke, informacije o prodaji, kao i informacije o povijesti kupca i obavještavanje o pitanjima vezanim uz vaš proizvod.
Podrška kupcima i marketing – za odgovore na upite i davanje novosti i ponuda.

6. PRIJENOS TREĆIM STRANAMA
6.1.Osobni podaci mogu se prenositi trećim stranama, pod uvjetom da postoji pravna osnova za prijenos.
6.2. Vaše osobne podatke koristimo prilikom obrade i realizacije vaše narudžbe i prilikom obrade plaćanja. Vaše osobne podatke (ime, prezime, adresu, e-mail adresu i broj mobitela) dijelimo s dostavnim službama kako bi oni mogli izvršiti dostavu naručenih proizvoda. Vaši osobni podaci zaštićeni su ugovorom kojeg imamo s dostavnom službom i neće se upotrebljavati ni za što drugo osim za izvršavanje dostave paketa.

7. KOLIKO DUGO ZADRŽAVAMO VAŠE OSOBNE PODATKE
Osobne podatke pohranjujemo i obrađujemo onoliko dugo koliko je potrebno za izvršenje određene legitimne svrhe, osim ako važećim propisima nije za pojedinu svrhu predviđeno duže vrijeme čuvanja, a najmanje za vrijeme trajanja ugovora između korisnika i Mako d.o.o. U slučaju davanja privole za marketing, podatke čuvamo onoliko dugo dok se privola ne povuče. Osobni podaci koji više nisu potrebni ili korisnik zatraži njihovo brisanje uništavaju se na siguran način. Google Analytics čuva podatke u trajanju od 26 mjeseci, a podaci se koriste isključivo za praćenje statistika posjećenosti internetske stranice.

8. WEBSHOP
8.1. Pristup web shopu www.mako.hr moguć je s ili bez registracije.
8.2. Prilikom registracije fizičke osobe na stranicama www.mako.hr od Vas tražimo određene osobne podatke kao što su: ime i prezime, email adresa, adresa stanovanja, telefonski broj, datum rođenja u svrhu pružanja raznih pogodnosti. Pri kupovini na stranicama www.mako.hr bez registracije prikupljamo podatke koji su nužni za isporuku kupljene robe te se navedeni podaci pohranjuju u svrhu ispunjenja ugovora.
8.3. Korisnik naših web stranica može izabrati želi li primati promotivne poruke ili ne pritiskom na polje potvrde, neovisno o tome je li se registrirao na stranici ili ne.
8.4. Davanje osobnih podatka je odluka korisnika koji može ali i ne mora koristiti pogodnosti naše tvrtke. Ukoliko korisnik odluči ne pružiti podatke potrebne za određenu aktivnost, ista neće moći biti provedena.
8.5. Podaci koje korisnik daje pri registraciji, pohranjuju se na serveru webshopa, te u poslovnom programu kojem pristup imaju djelatnici tog odjela uz šifre za pristup poslovnom programu.
8.6. U svakom trenutku možete deaktivirati vašu registraciju odabirom polja deaktivacije. U tom slučaju podaci će se čuvati u sustavu webshopa dok postoji potreba za izvršenjem legitimne svrhe, a najmanje za vrijeme trajanja ugovora između korisnika i Mako d.o.o.
8.7. Preporučujemo našim korisnicima da pri izradi lozinke za korisnički račun kombiniraju velika, mala slova i broj kako bi sama lozinka bili sofisticiranija i teža za probijanje. Mi kao tvrtka ovim putem obavještavamo kupce da podatke kreditnih kartica kao i bilo koje podatke takvog tipa ne pohranjujemo niti vršimo obradu na našim stranicama nego na zaštićenim stranicama WSPay-a na kojima se sve vrši putem enkripcije i nama kao tvrtki ti podaci nisu vidljivi u izvornom obliku.

9. AŽURIRANJE OSOBNIH PODATAKA
Korisnik u bilo kojem trenutku ima mogućnost pristupa svojim podacima pohranjenim na internetskim stranicama gdje ih može revidirati, mijenjati i brisati. Sve izmjene izvršene na internetskim stranicama bit će zabilježene i unutar samog poslovnog programa odmakom od 24 sata.

10. PRAVO NA ZABORAV OSOBNIH PODATAKA
Korisnik ima pravo u bilo kojem trenutku zatražiti brisanje osobnih podataka. To može učiniti slanjem zahtjeva na e-mail adresu maloprodaja@mako.hr i podaci će biti izbrisani bez odgađanja, osim u slučaju da postoji zakonska obveza čuvanja navedenih podataka, legitimni interes te osnova za ostvarenje vaših zakonskih prava.

11. PRAVO NA PRIGOVOR
Ukoliko unatoč svim poduzetim mjerama za zaštitu osobnih podataka smatrate da imate osnove za prigovor obratite se na email adresu maloprodaja@mako.hr. Uz prijavu nama, možete prijavu podnijeti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

12. NEWSLETTER
U slučaju da korisnik želi primati newsletter (obavještavamo Vas o akcijama, popustima i novostima), od njega će biti zatražena samo valjana e-mail adresa na koju će se newsletter slati te će takav korisnik dati Privolu da njegove osobne podatke možemo obrađivati isključivo u svrhu slanja newsletter-a.

13. AŽURIRANJE OSOBNIH PODATAKA
Ako se korisnikovi osobni podaci promijene ili ako korisnik više ne želi našu uslugu, omogućujemo ispravljanje, ažuriranje ili uklanjanje korisnikovih osobnih podataka koje posjedujemo. To se obično može izvršiti na stranicama korisničkog profila.

14. PRAVILA O POSTUPANJU SA KOLAČIĆIMA
14.1. Kolačić (cookie) je podatak koji web stranica pohranjuje u računalo ili mobilni uređaj posjetitelja. Kolačić dozvoljava web stranici da pamti akcije posjetitelja iz njegovih posjeta. Većina preglednika dozvoljava upotrebu kolačića, ali korisnik u svakom trenutku može kolačiće obrisati ili postaviti u pregledniku zabranu upotrebe kolačića. Najčešće razlozi upotrebe kolačića su identifikacija korisnika, pamćenje preferencija korisnika, pomoć pri unosu ili pregledu sadržaja koji je već unašan u prijašnjim posjetima, skupljanje podataka za analize i promotivne kampanje.
14.2. Prilikom uporabe kolačića određeni podaci se prikupljaju automatski s vašeg računala pri dolasku na naše stranice. Ti podaci mogu uključivati i IP adresu, datum i vrijeme pristupe, podatke o vrsti računala, operativnog sustava, pretraživaču koji koristite, verzijama programa kao i jezičnim postavkama vašeg računala. Pristupom na samu stranicu vidjet ćete obavijest o korištenju kolačića koji prikupljaju ove podatke te pritiskom na polje „slažem se“ dajete privolu za prikupljanje tih podataka. Ukoliko na stranicama ne date privolu, ti podaci neće biti prikupljani, pohranjeni i obrađivani.
14.3. U postavkama pretraživača možete odrediti koje kolačiće želite prihvatitI, a koje odbiti. Mjesto uređivanja postavki ovisi o vrsti pretraživača, a može se naći u uputama za svaki pojedini pretraživač. Ukoliko odlučite da ne želite prihvaćati kolačiće sa Mako webshopa, postoji mogućnost da nećete moći koristiti određene funkcionalnosti web stranice.