Šokačka odjeća – trend koji se stalno vraća

Mako šokci


Većinom je lako prepoznati koja je to šokačka ili etno odjeća, koji su to etno motivi i predmeti za uređenje doma. Ali, što zapravo znači etno?

Etno znači narodni, pučki, nešto što se odnosi na narod i narodnu baštinu. Često se uz pojam etno vežu i pojmovi kao što su folklor ili Šokci.

Svi ti pojmovi imaju zajedničko svojstvo da su narodni ili tradicionalni. Prema tome bi etno odjeća bila ona s tradicionalnim narodnim elementima.

Narodna, etno i šokačka odjeća

Najprepoznatljiviji elementi takve narodne, etno ili šokačke odjeće su paleta boja gdje prevladavaju crna, bijela i crvena, uz manje detalje plave, zelene i zlatne boje.

Motivi su najčešće cvijeće, gdje se javljaju crvena i plava za latice i zelena za listove, te razni ponavljajući geometrijski oblici.

Takva je odjeća tradicionalno višeslojna, a u modernije se vrijeme etno motivi stavljaju na pojedine komade koji se nose samostalno.

Zlatovez je jedan od najprepoznatljivijih izvornih slavonskih “proizvoda” koji se veže uz ove prostore od davnina.

Zlatni detalji su sitni i tanki, ali veoma vidljivi. Najčešće se nalaze na obrubima motiva ili rubovima odjeće. Još jedan zlatni dodatak često znaju biti i imitacije zlatnih dukata, koje služe kao ukras na odjevnom predmetu.

Sljubili smo etno i moderno…

Etno odjeća je odjeća koja se mijenjala stilom i izgledom kroz godine. Motivi ostaju isti, a mijenja se izgled odjeće kako bi se prilagodio trenutnim trendovima i modi.

Tako su se etno motivi počeli dodavati na modernije komade. Osim višeslojnih suknji s neizostavnom čipkom, prsluka, pregača, majica i haljina, čak i hlača i čarapa, etno motivi prešli su na poslovnu haljinu, pelerinu, bolero i polo majicu.

Motivi su u našoj kolekciji diskretni i ukusni. Na odjeći su kako bi naglasili njen oblik i podignuli cijeli odjevni komad, a time i odjevnu kombinaciju, na višu razinu. Etno motivi se nalaze na odjevnim komadima koji su u jednoj zagasitoj boji. Tako se međusobno ne sukobljavaju, a šarenim detaljima privlače pažnju na moderne krojeve.

U našoj etno kolekciji odjevnih komada možete naći i za žene i za muškarce, a nešto posebno pripremili smo i za mališane. Za žene tu su već spomenute moderne i poslovne haljine, suknje, pelerine pa čak i džemperi.

Tako etno detalje možete kombinirati i nositi kroz cijelu godinu. Za muškarce tu su razni džemperi, prsluci i polo majice, koje uz kombinaciju traperica daju savršeni moderan izgled.